Cryptoparty!

[English summary below]

Den första november är det dags för Sveriges första dedikerade Cryptoparty!

  • När? kl. 18 och framåt, torsdagkväll den 1:a november
  • Var? Codemill AB, Riddaregatan 8, 903 36 Umeå
  • Vem? Alla som av en eller anledning är intresserad av att hålla sin kommunikation borta från avlyssning. Planen är att alla som kommer ska ha nytta av det, oavsett om det är genom att få sig en tankeställare om vad elektronisk kommunikation innebär, ett sätt att faktiskt komma till skott (och få hjälp med) att installera TOR Browser Bundle och OTR-kryptering, eller ett sätt att få sin GPG-nyckel signerad av några till, äta lite chips, och diskutera för- och nackdelar med specifika kryptoalgoritmer.
  • Vad?
Ett cryptoparty är en tillställning för folk som kan hantera olika former av kryptografi att faktiskt *lära ut* denna kunskap till folk som av olika anledningar behöver den. Ett tydligt exempel är journalister, som av källlskyddsskäl kan vilja ha sin kommunikation för sig själv. Självklart gäller detta även själva källorna, som ju har det mesta att förlora på att bli avslöjade. Även politiker och aktivister kan ha skäl att oroa sig över inriktad avlyssning, och bör därför ta till kryptografi för att hålla sitt privatliv just privat.
Sedan [2008](http://sv.wikipedia.org/wiki/FRA-lagen) har dock varenda medborgare ett intresse av att skydda sin kommunikation mot avlyssning, och den enda anledning till att detta inte sker är att verktygen inte är uppenbart tillgängliga och automatiskt igångsatta överallt. En av målen med ett cryptoparty är att råda bot på detta.

Kvällen kommer vara organiserad runt ett antal stationer, där varje station är inriktad på ett specifikt kryptografiskt verktyg, som löser ett visst problem. Den enda hållpunkten i övrigt är att undertecknad kommer hålla i en introduktion till säkerhetstänk och kryptografi runt 1830. Jag planerar att hålla låda i en dryg halvtimme, med tid för frågor efteråt. Därefter återgår kvällen till att vara centrerad runt stationerna (exakt vilka och vad de innebär kommer presenteras i senare blogginlägg).

Hoppas vi ses!

In English:

  • What? Cryptoparty! Bring your friends, your laptop and your burning desire to avoid unwanted surveillance!
  • When? November 1st, at 6 PM
  • Where? At Codemill AB, Riddaregatan 8, 903 37 Umeå
  • Who? Whoever is tired of getting his every e-mail, web visit and IM message scanned, tallied, counted, pattern matched and analysed.