KSieDV - Musikskapande med fria verktyg

Jag (pettter) kommer, på nästa helgs begivenhet "Kreativt Skapande i en Digital Värld", att presentera ett antal olika fria verktyg för musikskapande och musikspelande, och visa lite korta exempel på hur man kan jamma, härja, leka och skapa musik med dem.

Det finns många videos och andra tutorials runt om på nätet för många av verktygen jag kommer prata om, och musikskapande är en såpass individuell process att jag inte kommer kunna göra mer än att visa lite hur jag gör, och lite att det finns verktyg man kan jobba med. I korthet kommer jag presentera:

  • Hydrogen - en trummaskin, med allehanda snygga och smidiga funktioner
  • PureData - ett "visuellt programmeringsspråk" för elektroniskt musikskapande, det finns många demos och plugins, och möjligheter att kombinera PD med appar, OpenGL-stuff och annat.
  • MuseScore - Notskrivnings- och arrangeringsprogram, version 2 är ute relativt nyss, och är en stor förbättring från en redan kompetent grund.
  • Diverse softsynthar - Som man sedan kan kombinera med allt övrigt genom...
  • Ardour - En så kallad Digital Audio Workstation - alltså en komplett miljö för att styra MIDI-instrument, ljudspår, applicera effekter och synthar, trummaskiner och allt annat härligt. Vill man sedan efterarbeta kan man använda sig av
  • Audacity - Vilket är mer av ett specifikt ljudbehandlingsprogram - det kan enkelt hantera många ljudspår, och klippa i, applicera effekter och dylikt på dessa.

Jag kommer även nämna ett otal andra verktyg, så som Mixxx (DJ-mjukvara), MilkyTracker (trackermjukvara.. lite speciellt sätt att jobba :) ) m.m.

Vi ses på en vecka!